16 жовтня - Всесвітній день здорового харчування
Харчування – один із найважливіших факторів підтримки та збереження здоров’я людини протягом усього життя.
Здорове харчування сприяє профілактиці низки неінфекційних захворювань і порушень здоров'я, збільшенню якості та тривалості життя. Це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Здорове харчування - це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.
Рекомендації щодо здорового харчування:
- Споживайте адекватну кількість калорій з їжею для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах. З енергією постачаються важливі речовини — білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.
- Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів. Користь полягає у зменшенні ризику захворіти, покращенні якості та збільшенні тривалості життя, коли ми обираємо здорове харчування.
- Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру. Тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі істотно збільшує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.
- Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок. Регулярне харчування, повільне споживання їжі позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі зайвої ваги і пов’язаних із нею небезпечних для здоров’я станів — високого артеріального тиску, атеросклерозу та підвищенню рівня цукру у крові.
- Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання. Вода, кава та чай мають бути основним джерелом рідини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я.
- Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
Харчова безпека — це питання спільної відповідальності, де зменшення ризику отруєнь та кишкових інфекцій залежить також від споживача. Правила харчової безпеки включають всі етапи поводження з їжею до її споживання.
- Ретельно просмажуйте або відварюйте м'ясо, птицю, морепродукти та яйця.
- Дотримуйтесь чистоти при приготуванні їжі та безпечності під час зберігання.
- Не лишайте приготовану їжу при кімнатній температурі довше 2 годин.
- Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі – перекладайте їх з морозильної камери до холодильника.
- Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня. Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля.
Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.
Дотримуйтесь основних принципів режиму харчування:
- Снідайте протягом години після пробудження.
- Не пропускайте основні прийоми їжі. Робіть 1-2 корисні перекуси: горіхи, насіння, овочі та фрукти.
- Інтервал між основними вживаннями їжі не більше 3-4 годин.
- Їжте повільно, не відволікайтеся під час їжі.
- Не плутайте емоції з голодом – не їжте, якщо не голодні.
- Вечеряйте не пізніше, ніж за 3 години до сну.
- Замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.
- В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару.
Правильно харчуйтеся і будьте здорові!
Куп’янська філія Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».