Куп’янська філія Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує
|
Обережно БОТУЛІЗМ!
Ботулізм – це захворювання, яке пов’язане із вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення та в’яленої, смаженої риби, а також недоброякісної продукції промислового виробництва.
Збудник ботулізму є мешканцем кишечнику багатьох видів тварин та птахів, звідки масивно виділяється в ґрунт. В ґрунті збудник ботулізму знаходиться у вигляді спор, які дуже стійкі до різноманітних впливів, в тому числі не гинуть при кип’ятінні
Потрапляючи до анаеробних умов (без доступу кисню), паличка ботулізму починає виробляти токсин, який є найбільш небезпечним з органічних отрут. Навіть нікчемна кількість токсину викликає у людини смерть. Ботулотоксин вражає нервову систему: з’являються розлад зору, «туман» або «сітка» перед очима, порушення ковтання, мови. Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізовану допомогу (введення протиботулінічної сироватки), наступає смерть від паралічу дихальних м’язів.
Звичайно захворювання ботулізмом викликане вживанням консервів домашнього приготування (грибних, овочевих, рибних), так як при їх приготування утворюються анаеробні умови. Тому категорично забороняється продаж консервів домашнього приготування.
Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з вздутих (бомбажних) банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- - швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви з подальшою їх герметичною упаковкою.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.