До кінця року на Харківщині планують відкрити ще 10 Центрів життєстійкості

Дата: 28.03.2024 19:04
Кількість переглядів: 11

Фото без опису

Під час брифінгу в. о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Тетяна Печура розповіла про запуск застосунку «Соціальні послуги Харківщини» та відкриття перших у регіоні Центрів життєстійкості.

Вона зазначила, що наразі найбільш поширеними послугами є догляд вдома – 25 тисяч осіб, а також послуга натуральної допомоги – понад 16 тисяч осіб. 

«Система надання соціальних послуг у нас постійно розвивається. З метою її розвитку за дорученням обласної адміністрації у минулому році була розроблена Програма розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги в Харківській області на 2023-2027 роки. Програма передбачає у цьому році фінансування з обласного бюджету в розмірі понад 2,5 млн грн. Основні її завдання – це створення в громадах Центрів життєстійкості, розвиток послуги раннього втручання. Ми почали надавати послугу медіації, якої раніше в територіальних громадах не було, а сьогодні ми навчаємо вже 13 фахівців», – сказала Тетяна Печура.

Аби покращити доступ до надання соціальних послуг, Харківська ОВА і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розробили інтерактивну мапу та мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини».

«Дуже важливим і цікавим напрямком нашої роботи було створення у цьому році застосунку «Соціальні послуги Харківщини». Цей застосунок нам був дуже потрібен. Коли приїздимо в громади, зустрічаємося з людьми, то розуміємо, що не всі мають інформацію про те, куди треба звертатися, як отримати соціальну послугу. На сьогодні вже понад 30 тисяч людей завантажили цей застосунок. У ньому розміщена інформація про наших надавачів соціальних послуг, їхні адреси та контактні телефони, режим роботи, вказано назви послуг. Також запланували, що в майбутньому буде можливість онлайн-запису для людей через застосунок», – розповіла в. о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА.

Як нагадала Тетяна Печура, минулого тижня відкрили Центри життєстійкості у Валківській та Кегичівській громадах. До кінця року також планують відкрити за сприяння ЮНІСЕФ Центри життєстійкості у таких громадах: Балаклійській, Чугуївській, Пісочинській, Богодухівській, Ізюмській, Зміївській, Лозівській, Краснокутській, Первомайській і Шевченківській.

«У Центрах життєстійкості будуть працювати дитячі та дорослі психологи, соцпрацівники, помічники ветеранів, юристи. Кількість посад буде залежати від оцінки потреб громади. Саме введення посад психологів нам також допоможе вирішити ще одне питання: надання психосоціальної допомоги людям у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка ініційована першою леді України Оленою Зеленською. До цього також залучені наші мобільні бригади, які створені як в громадах, так і при нашому обласному центрі соціальних служб», – додала Тетяна Печура.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь